Followers

Thursday, April 12, 2012

The latest ME!

Another 6 days to go and nia will turn 5 months already... She gained good weight, Alhamdulillah with only breastmilk without any formula milk supplement... But what about mommy? Orang kate menyusukan anak cepat kurus kan??? Hehe, yupp true for certain people but definitely not me...

So how much did i gained during pregnancy??? And how much already lost???

Lets start before kawen...
1/ time belaja dulu2 maintain 42-45kg


2/ mase buat housemanship 2 thn xde mase nak exercise, berat naik smpi 49kg, fluctuate 46-49kg

3/ 3 bulan before kawen, decide utk diet n join gym n dancing class... Body mmg firm, turun till 47 kg

4/ first booking pregnant, lebih kurang 6-8 mggu mase tu, brt already 52 kg... Huhu...

5/ max naik smpi 63kg, tp mase nak bersalin dah tggl 61kg je

6/ seminggu bersalin turun jadik 55kg... But subsequent month makin naik...jadik 58kg semula... Huwaaaaa

7/ sekarang..., tadaaa... Nampak slim x dlm gamba tu? 53 kg dah, alhamdulilllah... Aim nak dpt below 50 kg.., ameen...

Jom swimming

Yeay, finally we managed to bring our grown up baby Nia to the pool... Niat asal nak ajar nia swimming, but Daddy still risau nak ajar nia how to swim, so we just main celup2 kaki basah kepala je dgn pelampung comey tu..


Its occay, later on we'l bring nia more often to the pool and daddy will pass down the ilmu2 utk berenang... Mommy cant really help cuz me myaelf pon taktau berenang... Hihi


Friday, February 10, 2012

The BEauTifUL loVERs

Few months back, kami masih berdua...



Alhamdulillah, currently kami sudah bertiga... Buah hati pengarang jantung mommy n daddy pon almost 3 months in few days time... Time really flies...



Monday, February 06, 2012

Nia the gurl

Hari ini dalam sejarah... Setelah hampir 2 bln setengah menyusukan nia indirectly ( feed her with EBM via bottle ), finally today she changed her mind... Tepat pukul 6.30 pagi, 6/2/2012--- bersaksikan daddy bermata kuyu masih mamai2, nia agrees to be fed directly... Ye, maksud saya Nia sudah mahu NENEN from me... Sangat2 happy yg tak terucap, Allah finally tunaikan my doa, tiap2 ari doa dapat nenen nia direct, xjemu2 ku pujuk bia tiap kali bagi botol, Alhamdulillah.. Moga susuku akanbertambah2 lg utk nia. Ameen...

The gift

Yupp, tgk je gamba pon dah tau... I'm a speckie, and a pair of glasses is always a must eventhough i hardly wear one... My last purchase was about 4yrs back, and most of the time i kept her in my drawer...

But, been thru confinement time when u r home 24/7 and there's no chance to buy another pair of contact lenses ( sbb power tggi, 700 so xleh nk order online), i got no other choice than wearing my glasses back, a retrovesion plastic frame black in colour... At first i got laughed by my niece ( she said i look like a geek... Uwaaaa), but hubby happily n sincerely told me that i always look beautifulno matter what...

But too pity spec dah lama sgt, hubby offered to buy me new frame, and this is it.. Me love it, and hubby pon super duper happy seeing me happy...

Thank you sayang... Dah ade spec baru yg lawa n vogue ni, bolela g melaram nnt... Ehehe...

Tuesday, January 17, 2012

happy birthday my dear

it's January 18th...
Hanania Shakira was born on the 18th november... Yeay, she's already 2 months old... Growing up so fast yet mommy still remember how tiny u r 2 months back...
Be good
Be kind
Be polite
Be a muslimah n solehah ye sayang

Mommy loves u n daddy love u too...



magic mirror favourite nia




kembali blogging..

assalamualaikum...

finally i am back again ( almaklumlah macam chipsmore, kejap ade kejap xde .. hehe)..

quick update for today... it's my 60th day confinement... which mean my lil princess turn 60 days old already... alamak, tinggal 30hari je lagi cuti.... occay2, i promise myself i will update this blog as much as i can during these days... definitely gonna write loads about my precious angel... till then, please say HI to my dear NIA... :))

Tuesday, December 13, 2011

sambungan cerita mak buyong




Alhamdulillah di saat shieda menulis ni, shieda menulis atas nama seorang ibu... coretan batinku selepas ini pastinya banyak berkisar tentang baby kesayanganku " HANANIA SHAKIRA BINTI MOHD. HANNAN "

Beautiful LOvers currently dah bertiga .... me, hubby, and lil princess... anyway, shieda xnak skip terus ke cerita baby, rasa sayang pulak sbb saat2 manis tika mengandung n bergelar
"mak buyong" belum abis di kongsi... dahla kisah wedding preparation and ceremony, plus all the honeymoon tak tertulis, ni pulak 9 bulan mengandung punya cerita pon sampai terabai...

xterlintas pon kat hati ni nak berhenti menulis di blog picisan ni, cuma waktu dan ketika selalu tak mengizinkan... so, jom kita sambung cerita mengandung aritu..

nak dijadikan cerita masuk trimester kedua keadaan fizikalku masih tak banayk berubah... aktiviti harian semua langsung tak terjejas dengan kandunganku... cume ade banyak ups and down berkait ngan emosi... but the feeling knowing dat there's a lil peanut in my womb, i gained back all the strength and patience...

so basically in my 2nd trimester--->>>

  • kitorang sibuk dengan urusan pindah dari KB ke Pasir Puteh... yupp, finally the hospital quarters dat i fight for 3 months plus already available.. . ( me n hubby slowly moving our things in... owh ya, we decided to paint our master bedroom with pink colour... not a light one but kind of Topaz Pink color.. for baby's room, we still had no idea what colour will be the best..
  • bekerja keras mencantikkan dan menghias rumah... bermula dengan shopping meja makan, L-sofa n blablalala di Courts Mammoth... (IKEA xde la kat cni, huhu).. we officially moved in on the 17th June..
  • had my first "quickening a bit late, @ 25th week pregnancy...
  • poor weight gain, until about 29week, i just put on 3kgs only ( walaupon xde masalah alahan n loya2, and appetite remain good) .... n therefore my tummy is hardly visible...
  • i had a severe (the worst ever, during that time) buttock/hip pain... jalan pon terdengkot2 selama 2 minggu lebih.. seriously rase cam cacat pon ade time tu... huhu---> tapi malas nak g berurut, cume dok tahan dengan makan panadol aje masa tu... masuk minggu ke 3 sakit tak jugak kurang and my "limping gait" worsening, finally decided untuk jumpa physiotherapist... 3 days appointment and treatment, i can walk normally again..
  • buat scan pewot nak tengok baby 3 kali---> 1st hubby tersayang buat (rasa2nya cam gegirl).. 2nd by MO incharge klinik ibu anak (jiran sebelah quarters ni, hehe) sah memang gegirl... 3rd by colleague kat spital, revealed gegir n weight @ 27week was 1.7kg!!!
  • masuk mggu ke 26, hubby dah semangat nak shopping barang2 baby... maka menjelajahlah kami ke semua kedai2 and gedung2 yang jual barang baby... by 28 week pregnancy, barang2 and bilik gegirl siap dah...
  • hmm... pe lagi ekk... cukup kott

then masuklah trimester ke 3 pulak.... wahhh, hati dah berbunga2 masa ni, sekejap je rasa masa berlalu...

  • paling menakutkan adalah when i had premature contraction @ 29th week, happened during my oncall time which is on the 2nd day of hari raya... hubby tgh oncall jugak time tu, bergegas die pecut kete blk p.puteh kol 3pg... luckily baby's doing good and decided to stay inside the womb till she mature enough, cheewahhh...
  • i had rapid weight gain 6kgs in a month, due to excessive intake of carbohydrate maybe.. ( sebabnye kalau sebelum ni makan nasi bungkus berlauk tak abis sebungkus, lepas kisah prem aritu tetiba je bole makan 2 bungkus sekali.. huhu) . thank god cek MGTT still normal (3.4/5.6).. BP pon comel aje...
  • occasionally had ankle edema kalau duduk terlalu lama kat klinik or kalau attend course dari pg sampai petang, will resolved completely after 2 days..
  • started to develop carpal tunnel syndrome over both hand from 35 weeks onwards.. bayangkan kalau dok klinik or buat ward rounds and i got so many things to write on , memang azab la,... infact sampai ke arini pon masih lagi kebas2 jari jemariku...
  • buat another scan @ 38week, everything was fine and estimated baby weight was 2.8-3.0kg..
  • experienced false labor @ 39 week+, self admitted by hubby to ward 12, HRPZ11... one night stay, labor pain hilang, os not progressing remain 1cm.. show mmg ade... requested for discharge first... hehe



so, alkisahnya... walaupon sarat mengandung tapi tanggungjawab sebagai isteri, anak menantu, and doctor to my patients... sikitpon tak ku abaikan..

  • still able to cook everyday for hubby, masak special2 lagi tau...
  • still able to do the laundry and ironing... hubby akan tolong angkat bakul baju sbb berat.. :))
  • tolong MIL masak2 during weekends... sbb weekend mmg akan spend masa with in laws
  • still able to do ward rounds till d day i deliver(cover member2 yang cuti/g course/confinement)
  • masih sabar melayan kerenah2 patients yang pelbagai kat klinik pesakit luar lepas setel round ward

one thing i tak larat buat dah is menyapu rumah... (termasuklah memvacuum dan sebagainya...)





Thursday, November 03, 2011

menghitung hari...First Trimester



Rindunye nak menulis dan berceloteh.... terlalu lama berehat dari dunia blogging ni dah, uhuhuhu....



diam tak diam, dah sepuluh bulan hidup bergelar seorang isteri dan suri buat kekasih hati yang kini bergelar suami tersayang.... macam-macam pengalaman baru sejak tinggal sebumbung, baik yang manis, pahit atau masam semuanya sudah menjadi asam garam hidup.... ape yang pasti hidup lebih lengkap dan bermakna serta lebih gembira.... Baiti jannati--- rumahku syurgaku...



masuk harini jugak, usia kandunganku genap 38 minggu 1 hari.... berdebar-debar rasa menanti ketibaan orang baru...



hehehe, debaran ni jugakla yang mendorong shieda untuk kembali menulis... "Ceritera ibu mengandung"...



occay, semuanya bermula camni... memula tu berangan for bunting pelamin aka to get pregnant within first month of marriage...sbb??? tarikh nikah kami jatuh around my ovulation day... :))



tapi belum ade rezeki, so maintain kosong je waktu tu.. we got married on the 18th december in muar... majlis di kelantan pulak 25th december 2010.... cewahhh, flashback ni... cuti kahwin dapat 2minggu... syurga sungguh rasa.... so back to business in hospital muar ( mula kerja balik) on the 3rd jan 2011... 4hb tu dapat tau my name dah ade kat JKNK ( jabatan kesihatan negeri kelantan)--- kena lapor diri on the 1st feb... keje kat hospital muar sampai 28 jan/ n 29 hb terus fly ke sisi suami tercinta... pastu amik cuti sendiri sampai 5hb feb... hihihihi.. pada 6hb februari barulah mula mendaftar kat JKNK, dan bermulalah kerjayaku di Hospital Tengku Anis aka Hospital Pasir Puteh as General MO and Anaesthetist at the same time...





ooopsss.... tersasar pulak cerita ibu mengandung ni... nak dijadikan cerita my menses datang lambat 2minggu on March... hubby dah happy n he said positive pregnant la ni... but tuan empunya diri still in denial, ye ke tak... yet refused to do UPT ( urine pregnancy test)... alasan?? xde... :)))



since we already planned for honeymooning at Perhentian Island ujung march tu, so nak tak nak atas nasihat kengkawan, maka kami pon buat la UPT... turned out??? +++++VE.... yeay... yippie... yabedabedooo... Alhamdulillah...:) so kitorang pon bercuti la ke pulau perhentian dgn gembira tapi penuh berhati2... usia kandungan baru 7 minggu tu... paling takut masa dok atas bot sebab masa tu ombak betul2 kuat dan tinggi, cuaca tak menentu, dan macam2 la...



done with bercuti main2 air, snorkelling walaupon tak tau berenang, melayan suami yang mabuk laut ketika cuba menyelamatkan isteri yang hanyut terkapai2 di lautan.. ( sorry sayang, i betul2 tak tau berenang) maka kami pulang ke daratan dengan sejuta senyuman...




occay, so alahan mabuk2 dan pening di awal mengandung ni langsung tak ku rasai... sebaliknya suami tercinta yg suffer... pon begitu, shieda dilarang masuk dapor untuk masak. maka setiap hari kami akan bertukar2 restoran dan kedai makan untuk dinner bersama... oh yee, mase ni kitorang dok menyewa kat Kota Bharu lagi, so everyday shieda yang berulang alik dari KB-Pasir Puteh, lebih kurang 40 minit ke sejam jugak perhjalanan depending on the traffic...



first booking kat Klinik Ibu Anak masa usia kandungan 10 minggu... berat badan 52kg.... ( woiiit, naik 5kg dah sejak berkahwin ni)... hati senang, jiwa tenteram, raga berbunga2 katakan....



kesimpulannya untuk first trimester, (sampai 12 minggu kandungan)... nothing really affect me.... ape yang ketara cume shieda selalu letih, penat and cepat sangat mengantuk... tido seawal 8.30 malam di atas sofa, dan encik suami yang gagah terpaksa mendukung isterinya ke bilik tidur setiap hari......


Mengidam, mabuk muntah2 and pening2 langsung takde.... alhamdulillah....


masuk ke trimester kedua... esokla pulak kite citer ek...

Saturday, January 15, 2011

bertemu dan berpisah



well, another sad story of my life.....
my bestfren, my real soulmate for the last two years, my most loving and caring fren ive ever had....
finally had to make her move....
yupp... we knew that we are not gonna stay together like ... forever....
yet, we are still not ready to leave each other...


i got married, and she's my bridemaid
she got engaged and i was there by her side....
we ate on the same plate.... we shared our drinks.... we are like good sisters
she hug me whenever i depressed and sad...
she let me sleep on her bed when i feel so lonely
she borrowed me her shoulder at all time.... for me to cry on
she gave me her spirit, she gave good advices
she's a kind of person that i'll never forget.,..



i'm sooo sad rite now, and im actually crying.....
i will miss her forever....