Followers

Saturday, October 20, 2007

juadah hari raya...



my kuih raya....

raya cookies for a very good fren


the left over.... cudn't find time to snap them properly earlier... taken on the 2nd day of raya

kek gula hangus @ kek sarang semut

the recipe for my kek gula hangus.....

1 cup sugar

1 cup hot water, boiling one is preferable

1 cup condensed milk + 2-3 tblsp. of fresh milk

2-3 tblsp. of margerine

1 tsp. bicarbonate soda

1 cup all purpose flour

4 eggs (medium size)

1st, hanguskan gula atas kuali, make sure btol2 hangus cz u don want ur cake to be just perang2, i like it dark.... once mmg tak boleh nak hitam lagi dah, pour the boiling water into it.... hati2 time ni, sbb panas sangat wap yg naik.... them masukkan margerine, kacau cair on the heat n bring them to cool....

......beat the eggs until a bit fluffy.... i find that using the pemukul telur give better structure.... but u can use mixer as well... masukkan susu pekat n susu segar..... pukul sikit2.... then masukkan soda n tepung yg telah disatukan..... beat them well or else u'll get lump.... once the hula hangus cool down, pour into the cake mixture n kacau rata..... don't panic sbb hasilnya mmg adunan cake yg cair..... perapkan adunan dalam 3-4jam.... then bakar pada suhu 180-200 celcius... for about 45-60minutes...

taraa..... siap dah... shieda wat 2 biji untuk hari raya aritu... satu untuk open house, another one untuk classmates... tapi taksempat nak amik gamba waktu dah potong2, next time shieda buat lagi, shieda snap the pic bile dah slice ok...

selamat mencuba....

p/s.... kalau ikut resepi mak kat kampung, guna 8biji telur n tak guna susu pon.... but shieda takut la nak guna telur banyak2, takut gemuk.... huhu...

nasi himpit (handmade ok)

nasi himpit

2 cawan beras

6 cawan air

2-3 tblsp. cooking oil

make sure gunakan cawan yg sama untuk sukat.... masak cam tanak nasi biasa using electric rice cooker..... bile dah masak @ terangkat butang die, kaup2kan nasi tu dalam periuk n let it cool down first....

agak2 dah kurang panas, amik bekas untuk menghimpit.... dulang, tupperware or wutsoever... tuang minyak makan, n nasi yg lembik2 tu....

ade 2 cara nak himpit....

ikut cara my mom, balut tangan dgn kain sikit n then balut pula dgn plastik, ikatkan... then mulalah menghimpit nasi tu... tekan2, gaul2, buat seolah2 menguli doh.... pas siap menguli tu, ratakan la cantik2..... siap dah.... bila dah sejuk betul2 baru potong....

ikut cara my bakal mom-in-law pulak... tis one tak perlu bubuh minyak... tuangkan nasi lembik tadi dalam plastik, n ikat.... plastik yg agak tebal kalau boleh, if i'm not mistaken selalunya kaler hijau.... letak dalam tupperware atau acuan cake, then tekan2.... kaup2 die dalam plastik tu n then ratakan bahagian atas... siap dah....

2-2 cara nie, sangat menjimatkan masa n hasilnya sangat la cantik.berbanding nak guna ketupat nona..., took only 75min dari mula tanak nasi sampai siap menghimpit untuk 1kg beras.... sebab ketupat nona tu kene masak lama 2-4jam n kene make sure banyak air sentiasa supaya hasilnya cantik..

0 love: