Followers

Friday, May 02, 2008

Let's Sushi



I heart Japanese Cuisine.

it never came across my mind that one day i'll fancy sushi more than anything else... i found it very authentic and mysterious, yet our task to dig in the secret behind sushi....... ya, as everybody knows Sushi is one of the first things that would pop into anyone’s mind when Japan is mentioned. It is, after all, one of the best- and most-presented Japanese dishes with all the different colors and ingredients that go into making it.

i tried to do uramaki today, differ from the normal rolls because the rice stay outside while the nori/seaweed inside... i bet u all must heard bout California Rolls, and i really did it today... the truth is i've been trying to roll my uramaki since last year but each time the end result really frustrating... but today after spending some time learning from youtube,
i felt so happy with my california rolls...

these are the list types of sushi i'd been making today:
1/ Tekka Maki ( Tuna Rolls)
2/ Cucumber Rolls
3/ Crab Rolls
4/ California Rolls
5/ Cucumber-Crab Rolls
6/ Temaki – These are cone-shaped seaweed rolls also called a hand roll
7/ Salmon Nigiri Sushi


Ingredients for Your Rolls
You’ll need some equipment if you’re making sushi for the first time. If finding the supplies and ingredients at your nearest supermarket is difficult, try looking in an Asian or Japanese food store in the area.
Before anything, find yourself a sushi roll mat. They’re made of thin bamboo sticks that are bound together into a flexible mat. Also, prepare a sushi knife (but any good, sharp knife in the kitchen works, too), a cutting board, a wood spoon, and some plastic wrap.
For the ingredients for California rolls, you need some sticky rice prepared in the style for sushi (be particular about getting Japanese rice because it has the sticky consistency you need), a pack of nori wrapper (crisp, dark green squares of seaweed), some rice vinegar, a fairly big cucumber, a couple of avocados (or mangos, if you prefer them), crab sticks, tuna, and mayonnaise.

when these things are ready, only then u can start making your own sushi....

this is actually my 4th time making sushi and rolls.... and i find that making Sushi is actually very easy for the experts, but u must be really patient if u'r just a beginner. after all making sushi is everything bout fun and creative... That coupled with the fact that it is full of incredible nutrients, low in calories, and tastes delicious, there is no doubt that Sushi will become your next favorite food.

11 love:

pearlEJ said...

wahhhh buat sushi pulak!! ej tak berapa lalu arr sushi, makan pun pilih2 jerkk... kalau yg mentah betul2 tu mmg tak makan laa.. hehe..

hani said...

shieda..teringin la nk mkn n nk wat sushi..tp kan, kat sini susah nk carik bahan2 tu...kalo kt kl lain la...kalo kat kl x yah wat pun x pe, beli terus jer..hehehehe....

Ziana said...

awak nih sheida...
sume benda leh buat..
:)

nampak nyummy sushi tuh..
ziana suke sushi..
:)

Mrs. Sheikh said...

shieda,
tekak ku idak le boleh merasa
sushi ni..erkk..rasa nak muntahh jer...:)

patutla cik abang syg ekkk..
sekiranya nak menekel lelaki
sile tekel perutnyer dulu
hahahahaa

nads said...

huhu...
nad takleh telan la yang sushi...
setakat ni tekak takleh time lagiks...
tak taulah akan dtg...
dah banyak kali try...
tp nggak bleh diterima...
tgk org mkn tingin jugak..huhu...

masak sedap2 tau...bagi abg hannan lagi cayang sama kamu...hikhik..

natrah said...

frankly speaking..akak tak pernah sentuh pun sushi ni...hahahahahaha jahil betul lah ttg sushi..yg tahu dia bentuk roll tu..and ada yg ada raw fish kan?urghhh camana nak telan ikan tak masak ek?nnti kena try lah..

bagus la shieda like it...healthy food kan?nan suka gak ke?

tiffany said...

pearlej---<@ ida baru try makan yang mentah2 ni ej... b4 ni pon takut2 aje...


hani---<@ shieda rase better u makan kat kdai aje hani... sbb kat mesia harga sushi tak mahal mane pon, agak affordable la org kata... kalau nak buat consuming time jugak nnt..


ziana---<@ hehe, u suke sushi jugak ye ziana... nnt kite lepak sushi la kat KL nnt nak... hehe

Aleeya said...

blom penah lagi mkn sushi ni..nanti2 teringin juga la nak try kan..

ita.itu said...

aduh meleleh air liur..akak suka yg ada telur ikan oren2 tuh..sodap

tiffany said...

mrs.sheikh---<@ btol tu husna... bile pewot dah terisi nak marah pon tak jadik slalunye.. hehe..


nads---<@ nad, tips from me, kalau nak try makan, just amik yang timun, crab and tuna rolls je dulu... slow2 pastu lama2 nnt sure teruja nak makan yg lain2....'


natrah---<@ diorangkata kalau nak hilangkan rase hanyir geli2 makan raw fish tu, mix the kikkoman soy sauce with some wasabi... shieda pon tak makan sgt yg raw tu, geli la tekak... but shieda suke sume2 yang lain... especially yg clam and baby octopus..

tiffany said...

aleeya---<@ aah yaya... try sikit2 slow...sedap tau..


ita.itu---<@ itu namanye caviar ataupon fish roe... mmg sedap sgt pon, lagi kecik caviar tu lagi best sbb nnt die meletup2 dalam mulut bile kite tergigit...