Followers

Tuesday, April 08, 2008

huhu.. lapaq nasik la....



bukanlah namanya orang melayu kalau tak makan nasi



bukanlah namanya orang cina kalau tak makan sup bagai



bukanlah namanya orang india kalau tak makan cappati



'tapi memanglah namanya shieda tak suka nasi, bagilah daku roti wahai sahabat...

hehe, frankly shieda doesn't really eat rice... i would take only 1/3 or not more than half of the average portion.... but the lauk i'll take more than other people would... i prefer to eat porridge, mee, and on top of everything definitely any kind of breads and pastries...
but, after nearly 2 weeks not having any rice, and a week not cooking anything, i really feel guilty towards my ownself and pretty sympathy to my Hun.... i bet u all must know that Kelantanese can't live a single day without rice, even for the breakfast they prefer to have a complete set of rice with lauk everything ( but i do love Nasi Berlauk Kelantan for my breakfast).... and so did Hun before but thanx God nowadays he can just have 3 slices of bread with Strawberry Jam (ONLY!!!), tuna or even with butter and sugar....

so, back to the main thing, i was really craving for rice since last week, plus we don't have proper lunch or dinner at all that i decided to cook something special for lunch/dinner yesterday..... it was simple nasi minyak, ayam masak merah, acar timun n nanas plus pappedam....
Hun asked me to cook one whole chicken so that i don't need to cook for the next day.... (sibbaik Hun tak kisah makan lauk n nasi yg dipanaskan berulang2 kali... D: ).... i ate a lot, about three times kot menambah nasi... hehe... it's ok, nama pon ngidam nasi kan...

should everyone gonna try my simple recipe, i'd write it down here...

Nasi Minyak Orang Bujang
  • 2 batang kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang secukupnya...
  • beras Basmathi 1 1/2 mug
  • Air 2 1/5 mug ( gunakan mug standard yang sama)- nak cepat masak guna air mendidih
  • 3/4 kiub ayam
  • 3 sudu minyak masak
  • 2 1/2 sudu minyak sapi
  • garam secukup rasa
  • 1/2 bawang besar dihiris halus
  • 3 biji bawang kecil dihiris
  • halia 5 cm, hiris nipis

---<@panaskan minyak masak n minyak sapi dalam periuk nasi, tumis kayu kayan, halia n bawang sampai naik bau.... masukkan air didih, kiub ayam n garam, rasakan sikit... agak2 menggelegak air, masukkan beras yg telah dibasuh n ditos terlebih dahulu.... kacau rata... tutup n tunggu masak... ( kalau ade pewarna kuning telur, buatkan beberapa lobang n titiskan sikit pewarna kedalam setiap lubang, kemudian tutupkan balik lubang n biarkan seketika----- this step mesti selepas nasi hampir betol2 kering ataupon dah masak)... bila nak hidang, gaul rata nasi dahulu supaya dapat kaler macam kat umah org kawen, n hiaskan dgn bawang goreng n daun bawang...


Ayam Masak Merah

  • ayam seekor dipotong 8-12
  • tomato saiz besar 1 biji
  • bawang merah besar 1 biji
  • lada merah 4 biji
  • cili kering 15 batang ( buang biji, n direndam sehingga lembut dgn air panas)
  • garam, gula, minyak
    serai dititik/ lengkuas 2-3 hiris

---<@ Goreng ayam yang digaul dgn kunyit n garam terlebih dahulu.... kisar semua bahan kecuali ayam n serai..tumiskan bahan kisar n serai sehingga masak ( naik minyak la kot istilah kita kan).... rasakan dengan garam n gula secukupnya.... kalau ade kacang peas n kismis boley masukkan sikit.. masukkan ayam goreng, hirisan daun saderi n daun bawang, gaul rata dan boleh dihidangkan... untuk lebih nikmat, masukkan 1 sudu besar madu, dan satu sude besar mayonnaise... hehe... susu sikit pon ok gak, then biarkan die memekat semua sampai berkilat... siap untuk dihidang...


Acar timun dan Nanas

  • 1 biji bawang merah, dimayang halus
  • 1 sudu besar gula..... ni tak manis, kalau nak manis boleh tambah lagi supaya rase lebih sedap kat tekak... hehe
  • secubit garam
  • timun 2 biji - hiris dgn tebalnya ikut selera masing2
  • nanas i tin besar - potong kecik2
    ---<@ tekan2 bawang n gula dgn sudu atau senduk sampai gula mencair... masukkan nanas n timun, gaul rata n rasakan dgn garam...


13 love:

sweethOneY said...

eedaaa
definitely i'll try this ayam masak merah taw..

dah lama sgt nk taw the simplest way to cook it..tp mls nk tny mak psl resepi mak mst complicated..hiks

thanx lalink..
u mmg ade talent taw!

hani said...

yeah!!..nasik minyak dia dh kuar dah..hehehe...suker la tu sbb dh leh masak2 ek??...eh, nape u x suka mkn nasik?..patut la slim jek..hehe...

shieda, sangat sedap laaaaa...nk sket..yg penting nk ayam masak merah tu lebey sket...hehehehehehehe....:D

Aleeya said...

ayam masak merah pun salah satu lauk pauk fav yaya n hubby, ...erkkk nasi minyak tak tau la buat shieda huk huk huk

nads said...

shieda...
sodap2 nasi minyak mu itu...
tengok pun dah tau...
huhu...ayam masak merah tu yang best tuh....
dah lame tak masak laa.....

sempat masak nasi lemak jer aritu...mase en.tunang balik...ehehe..

:)

pearlEJ said...

perghhhh yang, mcm mkn nasi kenduri lakk kannn.. siap ada acar, ayam msk merah sume tuh... sedapppppp!!!

ita.itu said...

pandai betul dia ni msk tau..suai buat menantu nih..hehe

Hannan said...
This comment has been removed by the author.
tiffany said...

sweethoney---<@ kalau u nak tau izza, ida suke modify resepi.... hehe... yg ni senang sbb semua bahan campak sekali dalam blender and tumis terus.... hikhik... u try la nnt... tambah sikit sos pon sedap jugak...


hani---<@ hehe, mesti la nak tunjuk nasi minyak i ni... org slalu tanye bile la dapat makan nasi minyak shieda, so kalau u nak bole order trus la k... hekhek... i tak suke makan nasi sbb dari kecik i bantai makan roti aje... tapi nasi tetap jugak makanan ruji... hehe...


aleeya--<@ my Hun pon sgt suke ngna ayam masak merah.... hihi, i masak nasi minyak org bujang je ni yaya... simple n sedap, i tak suke dok tambah susu sbb camni pon dah sedap... mebi u shud try nnt sbb sgt simple n mudah...

tiffany said...

nads---<@ ala nad, nad takyah la masak nasi minyak lagi... kanke tak lame je lagi u all berdua akan lanje kitorang makan nasi minyak u nnt... hihi...


pearlej---<@ ngidam ni kak namanye... hehe... nak makan nasi minyak majlis kenduri sendiri lambat lagi, so kne buat sendiri dulu la kan.. hihi...


ita.itu---<@ yippieeeee.... kak, saye cop abang bole tak??? kalau org tanye cakap abg dah berpunya tau...

nads said...

shieda...
nasi minyak nad tu lambat lagi...
hehe...tapi, shieda kena datang...
coz nad nak belanja besar2an...keh3

:D

tiffany said...

nads---<@ hehe.... bisa saja nad... nnt shieda bawak adiah besar2an gak la kan... hehe

Princess Redbloodsnow said...

FINALLYYYYYYY!!!
ida publish out a recipe in malay's
hahahaha..muahahahaa...
gune bahase sendirik lagik senang nk mmahami cara2 n ingrediants nyer

kekekeke..

will save this n3 lalinkkk **keskeskes**
next time..publish it in malay lagik ea :P


p/s:
idaaaaa..shoud eat moreeeeeeeee rice aaa
lalink, tenyang ke mamam bread jek ek
mcm omputih jek die neh..haha
klu z kan yang...klu z mamam bread w/out mkn rice kan
sure sejam pastuh lapo lagik...kekekeke


:P

tiffany said...

princess redbloodsnow---<@ ooops, ye ke yang... ida pon tak perasan la... huhu, gian sgt nak ckp omputih sbb kat kelas kne cakap russian, kat umah lak cakap malay... kat blog je la nak speaking english pon... hikhik

ok, pasni i'll try to write in malay... hikhik...

um, kalau mamam nasi pon kan Z, sure sejam pastu pon ida menggagau cari roti pulak tau... huhu... so basically cam tetipa ari jugak la ida mamam roti ni... huhu..