Followers

Thursday, September 25, 2008

Chicken Chop Special

i made it last saturday... this special edition of home made chicken chop adalah permintaan from my beloved niece, Alimah... she's a year older than fatimah, but always reminds me of her... sebab nama panggilan sama kott... hehehe, sbb the other things and perangai diorang totally different la...

and i'm sowie to disappoint my darling sbb dengan berlagaknye bitau die yang i buat chicken chop tu... merana kejap die dengar tawww... hehehe... he's already craving for western nampaknye... same here laaa...

ok2, masa nak buat nie, i tanyelah my niece imah aka limah tu... nak makan ngan salad ape ekk??? ngna mix veges ke, ngan fresh salads ke, or ngan coleslaw??? kebetulan kakak nani die ade, and laju je diorang jawab"nak coleslaw shiatun"... so ape lagi bermulalah aktiviti memasak seawal jam 5.30 petang sebab diorang dah merengek2 takut tak sempat siap...

as soon as the chicken wt black pepper sauce masuk mulut diorang, terus la diorang cakap... "nape ek shiatun, yang shiatun wat ni lagi sedap dari kat kedai??"... and shieda pon jawabla blablablabla...

so here nak kongsi resepi sikit la... sangta mudah and jimat bahan...



for the chicken.... =)

  • 1 Chicken breast (i used the whole breast from a chicken... sebab kite nak part daging je)
  • ground black pepper / black pepper seasoning
  • crushed garlic ( tumbuk kasi hancur pon ok)
  • salt to taste
  • 3 tblsp corn flour (lebih kurang la, shieda lupa nak sukat)
  • bread crumbs ( shieda blend roti sendiri, dalam 3-4 keping )
  • 4-5 keping biskut cracker, ramas hancurkan
  • 1 butir TELUR!!!


1/ok memula, kite potong lebar2 daging ayam tu, ikut suke la u all nak rupe chicken chop tu camne nnt... but make sure the thickness dalam 1cm je +- supaya cepat masak bile digoreng nnt
2/ lepas cuci, gaulkan dgn black pepper, garlic and garam... pecahkan telur dan gaul sebati..
3/ then masukkan corn flour untuk coatkan ayam2 tadi...
4/ tabur bread crumbs, pat2kan ayam ngan bread crumbs ni supaya each surface terkena
5/ letak dalam peti sejuk, marinate dalam setengah jam, kalau taknak takpe...
6/ bile nak goreng, taburkan cracker crumbs tu pulak and coatkan lagi ayam tu
7/ deep frykan dengan api sedang2, sbb daging aje kan, tak sampai 5 minit pon dah masak...

ok siap tang ayam, kite buat black pepper sauce plak k... and ekceli resepi ni diubah suai dari resepi kak ita vavavava... thnks ye kak ita!!!

  • 2 sudu butter
  • 1 kiub ayam
  • 1/ s.b ground black pepper... ikut selera nak hot camne ye...
  • tepung jagung/ tepung gandum
  • kicap
  • 1 1/2 cm ginger, dititik
  • 1 crushed garlic
  • air secukupnya
  • mayonis
  • (boleh ganti air and mayonis ngan fresh milk aje...)

1/kite cairkan dulu butter, and kacaukan kiub ayam cepat2... api slow je...
2/ masukkan garlic and ginger, dan juga air (ataupon susu)...
3/ guna tepung jagung kalau nak berkilat hitam, guna tepung gandum kalau nak nampak milky.. kacau2kan dalam bahan2 tadi... renehkan
4/ bila memekat, masukkan kicap untuk dapatkan colour... rasakan and siap untuk dihidang!!!
5/ kalau gune air jangna lupe masukkan sesudu kecil mayonis bile dah masak tu...

untuk salad coleslaw pulak.... acu nak kan???

simple aje yang...
kite buat sikit je dulu untuk try k...

bahannye,
1 mangkuk kobis yang dihiris dan dicincang halus
1/4 mangkuk carrot yang juga dicincang halus2
3 sudu besar mayonis Lady's Choice Original =).... mayonis malaysia takleh lawan moscow sbb kurang lemak tauu...
1/4 sudu kecil susu pekat F&N
secubit garam kalau u all nak maisn2 sikt.. but shieda tak letak pon..

sediakn semua bahan2 nie, and juz campurkan, gaul rata2... siap gaul, puas hati, simpankan dalam fridge untuk sejuk sikit2... siap daaa... selamat mencuba ye!!!


hidangka kat pinggan lawa2 ye u all... shieda tak sempat nak menggali dalam lemari mak untuk carik yang lawa2 tu... hehe...

12 love:

Mrs.Sheikh said...

ida...
meraung tau pagi2 ni buka blog ida..
nape la masak sedap2 nii...
betul2 meliurkannnnnnnnn

XEEA said...

"nak coleslaw shiatun"

dari sini laa asal-usul name shiatun, kan? ngehehehehe

nikfarizah said...

hi shieda, salam kenalan from akak. I have been reading your blog for quite some times...am really proud of you..a young beautiful doctor and a GOOD cook!

zeti said...

zt nk try buat la chicken chop ni.. slalu jmpa resepi kat lua cam ssh je nk buat.. tp yg shida pnye ni snang ckit :)

hani said...

wow!!..
tengah2 hari ni wat perut i tergedik2 lapa la.....hahahhahahhaa....

aritu adik i ada la try wat chicken chop tu, tp i x sempat nk tgk dia wat mcm mana..huhu..time tu x de kat umah kot...ada kat opis...nanti dia balik leh kongsi resipi u ni ngn dia...kan2..:)

pearlEJ said...

alahaiiiii... baru pukul 3... wuwuwuwuuuuu...

Wahidah said...

wow...byk nya recipe..menariknya..tq 4 da info shida....serba tau la shida ni...impress nya ...:)

lily lotus said...

yummy...

Suki Cida said...

waduh..waduh chef DR kita ni... bz tul la... tukar profession masak je sekarang... banyak resepi yek...nak try la...heheheh

nieja said...

laparrrrrrrrrr je tgk makanan..

sis..
kad raye dah smpai
thanx

-Misztake- said...

bestnya nampak..
esok kena gi bli chicken cop gak nh..

sweethOneY said...

hik3
dpt dah resepi coleslaw tu
yeayy :D maceh angah!!

mmuahhh

ee..ciken chop tu mmg kena guna part breast jer eh
x suka part daging :|