Followers

Friday, March 28, 2008

Desserts.... khas buat hani...



a special thanx to hani for dedicating her n3 bout the desserts to me... among those desserts, i've only tried one which is Doraemon's Favourite..... DORAYAKI!!! it's basically pancakes sandwiched with anko/ sweet red bean filling... there is ready made sweet red bean paste in malaysia, but here in moscow there's none!! so i've to make my own filling then.... i've posted bout it in my previous long time ago n3, during fasting month last september (click here please)..... so here, i would like to share the recipe n maybe some of u will be happy to give it a try...

Ingredients:

For the sweet red bean filling/ Anko:

INGREDIENTS:

  • 1 1/2 cup azuki beans/ red beans
  • 2 cup sugar
  • 1 tsp. salt


PREPARATION:
Put lots of water in a deep pot. Soak red beans in the water overnight. Heat the beans on high heat and bring to a boil. Turn down the heat to medium and simmer beans for about 10 minutes. Drain the beans. Put in a blender and mash it a lil bit there. Bring back the beans in the pot again and add about four cups of water, bring to a boil. Turn down the heat to low and simmer the beans for about one hour, or until softened. You can use medium to high heat but need to continuosly stir. Drain the liquid from the pot. Add sugar and salt, Stir and simmer until thickened. Stop the heat and cool the anko.

Pancake:

  • 100 g flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 50 g sugar
  • 1 tbsp honey
  • 2 eggs
  • 80 ml water

Whisk eggs and sugar until they start to fluff a little bit. Then add in the honey and stir well. Sift in flour and baking powder into the bowl and carefully mix, try avoid any lumps from forming. Add in water. ( whisk gunakan pemukul telur is much better)

On a slightly heated non-stick pan, pour in 1 1/2 tbsp of the pancake mix. Bigger dorayaki will need more than 1 tbsp of mixture. NOTE that the skin of these pancake browns easily because of the honey, so no need to use too much heat. Turn over the dorayaki once it is brown and give the other side of the dorayaki to brown just a little. Spread the azuki filling and sandwich them together to form a Dorayaki.

i kinda like this pancake recipe of dorayaki very much, and whenever i feel like eating pancake here it is!!!

14 love:

hani said...

shiedaaaaa!!!!...

sangat comel la dorayaki yg u wat tuh...geram tgk..rasa nk ngap jer!..hehehehe....gebu je dorayaki tuh..

sblm ni u dh penah wat entry pasal dorayaki ni ek?..x tau pun..mayb ms tu i x kenal ngan u lagik kot..hehe...aperpun, dorayaki yg u wat tu sangat cute skali..kalo doraemon tu wujud sure ari2 dia dok ngn u...hahahaha...:D

tiffany said...

hani.... i taknah wat special n3 lagi pasal dorayaki, i just put some pictures of my desserts during puase aritu.... n one of them was dorayaki... hehe... nnt u try la buat dorayaki nie, carik inti kcang merah yang dah siap aje kalau ade... takpon kalau u nak makan pancake, try la dgn resipi ie... hehe..

Aleeya said...

cutenya dorayaki doremon tu ...
hmmm dpt tengok je le..nak buat konpem tak jadik huk huk huk

*shieda, my cousin (lelaki) kirim slm kat shieda lah..dah jatuh chenta katanya...ooopppsssss mampus klo bf shieda baca ..ya ampunnnn!!!!)

tiffany said...

aleeya---<@ wakakakka... ade gak org nak jatuh chenta kat shieda ni rupenye.... ingat kan saham tak laku, huhu... uish, kembang hidung bangga ni... ok saya jawab salam tu aleeya, Waalaikumussalam warahmatullah...

matila shieda kalau hannan baca ni kang... hehe...

aleeya, kalau u nak buat try cari ready made kacang merah paste tu aje dulu... then tggl buat pancakenie ha... senang sgt2... sedap pulak tu.. hehe..

nads said...

shieda...sgt cute dorayaki comey2 tuh...

cam sayang je nak dimakan...hehe

Aleeya said...

ye ke shieda, guna ready made kacang merah je la ekk..hehhe, insyaAllah leh cuba...

mesti la laku shieda, dah le blom kawen, cute lak tu..., pulak2 pandai n rajin masak...ckp payah nak dpt pakej tu...aleeya yg dah kawen ni pon tak pandai2 n tak rajin2 lagi nak masak kehkehkehkeh...

tiffany said...

nads---<@ mmg cute pon nad, tapi kalau dah depan mata tu, mmg tak pk panjang la, terus ngap aje... hehe..


aleeya---<@ aah aleeya, kalau dah ade yg ready made nye, takyah susah2 nak buat inti dah... hehe, bout cukup pakej tu shieda surrender awal2 kot.. takut nak terima pujian tinggi2 tau aleeya... pepon thnx a lot... hehe... semoga shieda akan kekal rajin lepas kawen nnt jugak... hehe..

pearlEJ said...

wahhhhh dorayaki ekk namanya?? gebu arrrr... teringin nak rasa laa yang..

tiffany said...

pearlej---<@ doraemon kata nama die dorayaki... sbb peberet doraemon knelah gebu kan... ida rase kat mesia ade jual tapi tatau la kak katner.... hehe...

ita.itu said...

pandai betul tau dia nih..geram aku ngk..sume ko reti kan...hehe

sweethOneY said...

hans sgt beruntung dpt eeda yg pandai masak ni :d

tiffany said...

ita.itu---<@ hehe, kire lulus tak kak kalau shieda na kawen dah??? lalalla


sweethoney---<@ beruntung perut hans tu tau izza, hehe... tapi sikit2 kne makan je la... n shieda pon beruntung gak dapat hans yg sanggup makan banyak... hehe...

Princess Redbloodsnow said...

mmmg terer giler dak skor neh dlm masakkan taw
ask her bout any kinda of dishes
sure she can cook ittt!!!!!!

haipppppp!!!! menjeles2...^_^


idaaaaaaaaaa gimme ur cooking skill to meeeee
leh nnti or kenyangkan pewot Adam 24/7 hhahahahha


bluekkkksss :P

tiffany said...

princess redbloodsnow---<@ yang, kang nnt pewot Adam kembang bagai belon u kisah tak??? hehe.... kalau kompe tak kisah, sekang jugak shieda paketka dalam wrapper my skill nak pos anta ke tucn nun... hehe..