Followers

Saturday, March 22, 2008

Tiramisu



Occay, just to make it easy for me and for anyone who wish to make their own tiramisu cake from scratch, i simply write down here the recipe....




COFFEE CHIFFON CAKE


Ingredients :


(A)




  • 4 egg yolks,


  • 1/2 cup water (110ml),


  • 85 ml vegetable oil,


  • 1/4 tsp salt ,


  • 100 g sugar,


  • 150 g flour,


  • 1 teaspoon baking powder


  • 2tsp nescafe GOLD




(B)




  • 4 egg whites


  • 90 g sugar


  • 1/6 teaspoon cream of Tartar

- whisk egg yolks, sugar and vegetable oil in the mixing bowl, add in the remaining (A) ingredients into the bowl, and continue mix till smooth.


- In another clean dry bowl, whisk the egg whites till soft peaks appear. Add sugar and cream of tartar and continue to whip till stiff

- Mix (B) into (A) and fold them together until well combined. Bake at 175 C for 40-45 minutes. Immediately invert it after removal from oven. Leave to cool on a wire rack, and when it is cold, remove from mould.


TIRAMISU CREAM


INGREDIENTS
6 egg yolks
1 1/4 cup white sugar
2/3 cup fresh milk/cream
1 1/4 cups heavy cream
1/2 teaspoon vanilla extract
450 gram mascarpone cheese

2-3 tsp sifted Nescafe GOLD,

1 cup strong brewed coffee, room temperature (2-3 tsp Nescafe GOLD + 2 tsp sugar + water)

unsweetened cocoa powder

DIRECTIONS
In a medium saucepan, whisk together egg yolks and sugar until well blended. Whisk in milk and cook over medium heat, stirring constantly, until mixture boils. Boil gently for 1 minute, until stiffen.... remove from heat and allow to cool slightly. Cover tightly and chill in refrigerator 1 hour.
In a medium bowl, beat heavy cream with vanilla until stiff peaks form (i added in 1 sachet of so called "zagustitel" to aid in stiffing the whipped cream, i dunno in other places what they call this thing, zagustitel is russian word) . Whisk mascarpone into the whipped cream, later add in the yolks and beat until smooth. sift coffee into the mixture and well combine it... if the cream slightly runny, the trick is to add some amount of powdered sugar because it acts like a thickening agent too... if it still doesn't help, then i am so sorry because i got it all rite...
In a cup, combine 3 tblsp coffee, 2 tsp sugar with a cup of water to get a strong brewed coffee mixture...

Cut the sponge cake into 4 layers.... brush generous amount of coffee mixture onto each layer up and downside, spread tiramisu cream, and repeat layers... dust the top layer of cream with cocoa powder to finish the cake... Cover and chill overnight, until set.

NOTE: it's highly recommended to cut your cake into layers, and to cut the finished one into slices using thread... otherwise it'll be just a mess thou the taste is freaking heaven...

9 love:

pearlEJ said...

wahhhhhh Tiramisu!! uhukk.. peberet akak neh yang, tapi kalau buat tak tau laa menjadi ker tak neh..

Aleeya said...

gegegege dah jatoh chenta ngan tiramisu ittewwww, tapi klo aleeya buat sendiri konpem tak jadik..jadik tiram je kot...

tiffany said...

pearlej---<@ kne saba gak la kak nak wat tiramisu ni... sbb agak leceh, satu2 n kne hati2 ngan cream tu mesti nak stiff betul2 kalau tak die takleh nak hold cake tu la... bout the chiffon cake, dulu2 ida slalu igt susah nak wat, tapi skrg kat ujung jari je... hehe... tapi mmg puas hati ngan my tiramisu ni, very moist and taste like heaven...


aleeya---<@ aleeya, kalau setakat aleeya n hubby je nak makan baikla g order je dessert titamisu ni kat restoran kott... nak2 ade damia baby, nnt damia nangis ke kelam kabut akak dibuatnye nka layankan cake lagi, damia lagi... hehe...

ita.itu said...

wah sgt sdp..pandai ko shieda...hrp aku..beli je la..hehe

Ziana said...

sheida,
salute lah!!!
pandai nyeeee..
fav ziana..tiramisu!!
:)

kalau ziana buat sure x jd nye..
tgn x bedung mcm nih lah..heheheh

nieja said...

wah..
sngat besh..
nieja nak blaja buwat la..
hehe

tiffany said...

ita.itu---<@ tak salah membeli kak, mmg org jual nak soh ade pembeli la tu... kalau suem org cam shieda nak wat sendiri, mati bankrup la bisnes derang sume tu...


ziana---<@ uiks, tak tahu menari jgn dikata lantai bergoyang ziana... gegeggee... xdelah, tak tentu lagi jadi ke tak sbb ziana taknah cube kan... ur peberet ekk, mehla amik sepotong, takpon shieda suapkan eh...


nieja---<@ bagus tu nieja, belaja buat k... mmg sedap sgt tiramisu ni...

hani said...

waaa!!!...terus i feel goooood..hehe....td tengah tensen la shieda, masuk blog u ada lak makanan sedap2...terus x stress lagik..hahaha...shieda, i nak strawberi tu laaaa......sngt sedap....kek tu pun i jugakkkkk!!!...hehehehee.....makankan utk i skali k...:D

tiffany said...

hani---<@ it's all urs my dear.. silakan la...