Followers

Thursday, June 19, 2008

i'm relieved....

tina, elyn, kak yan and damia, me... :)



yeehaaaaaaaaaaaaa.... my senggugut pain is over...

i walked myself down the stairs from 10th floor to the ground, (not that a sort of exercise thing that i like when i'm having this so called sakit org perempuan), just to get myself mineral water and sum bread.... and thinking of having sum icecream might help lessen this pain, i bought a box of vanilla icecream too... :)


n i'm sooooo relieved the pain has gone.... hehe.....


occay, maybe sum of u don't know the term menarche that i used in the previous n3... since 99.9% of my blog readers adalah dari kalangan Hawa, i don't feel guilty and shame to describe here... jadinya untuk lebih clear, "menarche" adalah kali pertama seseorang wanita didatangi haid... and this term is widely used and quite important as whenever u girls go to your gynaecologists or obstetricians, they might ask when was your first menstrual bleeding/haid...


another important questions are like:
- berapa hari menses tu berlaku???
- berapa lama ur menstrual cycle??? (dikira dari hari pertama keluar sehingga the next first day.... jangan silap kira dari hari terakhir keluar sehingga hari pertama berikutnya tauuu!!!)..... yang ni sangat membantu untuk wanita2 yang telah berkahwin kalau nak merancang keluarga, sbbnya hari subur/ hari dimana ovulasi berlaku adalah pada hari ke 14..... dalam medic, kitaran haid yang normal adalah between 28 to 35 days....
- korang ni ada PMS ke tak??? ataupon lebih tepat Premenstrual Syndrome.... masuk sekali period pain ataupon lebih dikenali sebagai algomenorrhea/ algodismenorrhea...


dah la dulu.... rasa nye nnt karang berjela2 pulak cerita pasal mende nie, ok semua, get back to work occay...

13 love:

hani said...

shieda...
pasni sure u jd doktor sakit puan..mcm sesuai je dgn u..hehehehe...bagus la dah ok..take care dear!....:)

She's The One said...

shieda kene jadi pakar kanak2 atau doktor wanita..
sebab shieda lemah lembutt :P

tiffany said...

hani---<@ mmg itu cita2 i tau hani... doakan lah semoga my journey tak benti kat cni ekkk... hehe... tq dear...



she's the one---<@ terror giler u baca diri i kan husna walaupon kite taknah jumpe... hehe... mmg dedua tu pilihan i la... hehe...

AzAzura said...

I know what its like PMS and aspirin are like best friends with me once a month.That's the time when i do all sort of yoga poses to relieve the pain.

nemo said...

mmg tul pun kate kak husna tu,u mmg sesuai jd doc kanak2 atau pakar puan..

sebab awak lemah lembut,
muka awak,cara awak,hati awak,perasaan awak,semuanyer lembut jek.. =)

liana~mamadaniel said...

hai shidah..muah..muahs..lama dh kita x singgah cni...mcm beselah..asal masuk umah shidah je..mesti pc kita wat hal..hehe..lorr sengugut ke?dah ok kan...byk dh shidah hapdet kan..tgk kt bawah tu mcm2 food ada..cantik karipap pusing yg shidah wat tu..kita x penah wat gik karipap pusing tu..ekeke..
ada fresh cherry gik..adoii kat cni memang susahlah nk dpt fresh cherry tu..nk x nk yg dlm tin tu je lah..nway cantik scrapping yg husna wat kan utk shidah tu...skang ni kat fp pon dorang ngah mengila wat scrapping2 tuh...huhu..ok shidah..happy wekend n take care k..:-)

She's The One said...

ehh kenapa sebak je baca komen shieda nii...

:( uwaaaaaaa....

pu3nemo said...

mmg tul pun kate kak husna tu,u mmg sesuai jd doc kanak2 atau pakar puan..

sebab awak lemah lembut,
muka awak,cara awak,hati awak,perasaan awak,semuanyer lembut jek.. =)

teruk kn bila kena period pain ni,smpai ade yg pitam..dll..
nasib baik sy nyer skg da x eruk,so so jek..

ida,miss u..

pu3nemo said...

ida,'nemo' tu pun faranyer jugak tau.. nk buang kn komen tu tp x lh lak,td time wat komen tu,maleh nk guna id..hehehehe

pearlEJ said...

PMS aderrrrrrrrrr!!

Aleeya said...

shieda jadk doc pakar kanak2 la..leh bwk damia yaya jumpa shieda hehehhe

Mrs.Sheikh said...

puan doktor..
katakan sy period pada 13 jun..bilakah tarikh subur sy??
atau bilakah time tak subur sy??
dan bilakah period sy bgi bulan julai? :P

tiffany said...

AzAzura---<@ u'r soo true.... aspirin oso my biggest best fren bile bulan merah mengambang... plus bile i kne sakit2 pening kepala yg sgt berat... but yoga i've never tried even once... maybe in the future... u tkcr occay my gurl... i'm sooo glad to have u here...


pu3nemo---<@ uhuk.... tersipu2 sebentar saya... jgn la puji lelebih camtu sbb kadang2 ida mengganas juga... hehe...takpe je, biar je komen2 tu... hehe... sbb ida tau mmg fara yg menulisnye... cayunk kamu sangat2...


liana~mamadaniel---<@ hye liana... kite nie dah sebulan bz manjang... sekarang baru ade mase free pas abis exam... tapi bab2 masak tu haruslah takleh cuti ye tak... hehe..


She's The One---<@ shieda la yg terharu sebenarnya sbb punya kawan yg memahami... huhu... sobsob... time kasih husna...


pearlEJ---<@ haha... menci kan ngan PMS nie....


Aleeya---<@ insyaAllah ade rezki shieda niat nak teruskan jugak nnt...tapi by that time Damia dah besar kott, so turn adik damia la yer..


Mrs.Sheikh---<@ nie awat kejap mrs sheikh, kejap she's the one nie... mesti kne penyakit sama ngna fara nie ye tak... hehe..

ok, begini ye puan husna...

katakan awak period pada 13 jun... maka 13 jun ini adalah hari 1st untuk kitar haid awak.... hari subur adalah pada hari ke 14, maka 13+14= 27... 27 jun adalah hari subur awak... jadinye seandainya anda merancang untuk tidak mengandung, seelok2nya cuba hindari dari berhubungan intim dgn suami awak dari tarikh 25-29... atau nak lebih selamat sehingga 30 jun...

untuk bulan seterusnya saya tak tahu bila awak akan didatangi haid...

tapi senang citer camni, untuk kitar haid yang normal adalah selama 28 hari-35 hari... jadi seharusnya anda didatangi semula haid seawal2nya pada 11 julai atau selewat2nye pada 18 julai...