Followers

Saturday, July 26, 2008

buntu

Tetiba lak rasa berat sangat fikiran malam ni tauu…

Ade sapa2 yg masuk ASB kat Maybank tu tak???
Sebenarnya boleh tak kita stopkan aje mende alah tu….
Rasa cam membazir masa lah sbb nak tggu dapat duit tu punye lah bertahun…

Any comment please???

8 love:

mummysyafie said...

alamak..tak pernah lak amik skim tu shida. tapi kekawan byk yang amik..paling cepat 15 tahun or 10 tahun erkk..??

shida ada buat ke?

Ziana said...

ASB loan tuh ek?
10thn kan??

ade pro and con nye..nih pandangan ziana laa ek...

tang mthly komitmen times bape thn amik n plus % interest.. nmpk mcm rugi skit kot...
tp dividen dpt full kan?? sethn sekali.. (best tang dividen laaa)

kalau buat ASB loan tuh mmg dah tetiap bulan kene masok kat bank.. coz 'loan' kan..

byk kali gak ziana pk psl ASB Loan nih.. tp last2 Ziana x amik...
coz mcm lama sesgt...
ziana prefer save sendri kat ASB tuh..but tetiap bulan kene disiplin laa skit kan...
and much prefer invest kat aset.. lg nmpk futurenye.. coz aset value makin lama makin tggi...
:)

tiffany said...

mummysyafie---<@ a'ah... shieda buat 12 tahun... pastu bile pk2 balik sekarang ni serius rugi... huhuhu...


ziana---<@ urm,.. betol u cakap tu ziana... ekceli shieda dah tersalah faham... ingatkan ASB ni cam konsep simpan duit dalam bank tapi rupenye2 meleset sama sekali... time tengah menganggur ni rasa sakit sangat la, sbb fulus pon takde kan, mati2 ingat boleh kuarkan duit yg die tolak tiap2 bulan...

nak tak nak, ikat perot la guweee... huhuhuhu... kalau la ade sesapa nak taja shieda sementara tggu keje ni best jugak.. hahahha... ok ziana, thnx key...

sweethOneY said...

loan ASB kat maybank?
ee..tataw..
klo simpan duit yg ASB yang pejabat pos tu, i taw la :D yg tu sy invest..
sama ke yang? tak kan??? sbb yg tu leh kuar ske ati je :D

tiffany said...

sweethoney---<@hehe... tak sama kot yang... sbb yg ASB kat maybank ni cam buat loan rupe2nye... so duit simpan takleh kuarkan, lau nak jugak kne amik dividen la tiap2 ujung tahun... takpelah, dah teramik kne setelkan jugak la... huhu

Anonymous said...

actually doesnt mean loan tenure tu kena 10-15 yrs ...you can choose actually...from as short as 2 yrs sampai 20 yrs....i pun ade amik but 10yrs...sound lama tapi diam tak diam dah nak 5 yrs pun...the best part is yearly divident which i spend it all for joli-joli...:)

Rohaizan Khamis said...

Salam,
Saya pun jenis simpan tiap2 bulan je. Tiap2 kali pegi kaunter Maybank officer dia mesti suruh amik itu loan ASB.
Buat apa saya nak amik. Saya dah terbiasa simpan tiap2 bulan.
Tapi memang kena disiplinkan diri.
Amik loan ASB pun boleh, tapi kena tengok interest dia. Kalu BLR naik, tengok dividen dia boleh cover ke tak?
My2Cent
http://speakingfrench.blogspot.com/

tiffany said...

anonymous---<@ thnx for ur response... i nearly gave up to know that amnt of money cannot be withdrawn... but then to know the dividen quite high, just let it be la kan... maybe i'll cut it short to 5 yrs, see la how much i can earn per month later...


Rohaizan Khamis---<@ wsalam... thnks for ur 2cents... appreciate it very much... since u tak amik lagi loan ni, then tak yah amik langsung la... much better if we put that money in our saving, and whenever we need them, just take it out...