Followers

Thursday, August 21, 2008

Chikungunya Outbreaks!!!

I am going to JB tomorrow to visit my eldest sister there…
She was admitted to the HSA due to unexplain fever, general weakness and pain in several joints…
I was thinking it must be Chikungunya Fever due to the outbreak of this fever now in my place… and the diagnosis from HSA proves mine was correct…

Ok let’s forget bout her for a second and I’ll tell u guys ape itu Demam Chikungunya…

SEbut betul2... ( Chi - Kun - Gu - Nya )
Demam Chikungunya ni adalah sejenis penyakit berjangkit yg disebabkan oleh virus,… tapi jangan salah faham, ia tidak berjangkit antara sesame manusia… lebih mudah untuk dibayangkan penyakit ni adalah mimik kepada Demam Denggi… maksudnya, penyakit ini merebak melalui gigitan nyamuk sahaja… dan nyamuk durjana itu adalah juga nyamuk Aedes…

Ok, macam mana penyakit ni boleh merebak dengan cepat???
Nyamuk Aedes yang sihat akan merayau2 mencari makanan pada waktu siang, dan apabila si nyamuk ini menggigit seorang pesakit Chikungunya, maka secara tidak langsung nyamuk ini akan dijangkiti juga dan menjadi vector/agent bagi menyebarkan terus penyakit ini kepada orang2 yg masih sihat sewaktu die menggigit…

Jadi penyakit ni berpusing2 dalam satu kitar…. MANUSIA-- NYAMUK AEDES-- MANUSIA…. Sebab itu dikatakan sesame manusia tidak akan berjangkit…

Chikungunya fever ni pernah menyerang Malaysia pada tahun 1997 kalau tak silap, tapi waktu tu tak ramai yg dijangkiti dan hanya merebak di sekitar Port Klang sahaja…
Dan ini adalah kali ke2 outbreak Chikungunya kat Negara kita… dalam kampong shieda ni sahaj tak kurang 15 orang sudah dijangkiti penyakit ini… dan termasuklah Along shieda kat JB sana yg baru saje balik bercuti kat Kampung sewaktu kenduri aritu…

Penyakit Chikungunya ni antara tanda2 utamanya adalah demam 38-39 C, sakit2 pada kebanyakan sendi2 baik kaki, bahu mahupon pada tulang belakang, ruam2 atau dinamakan maculopapular rash (kesan gigitan nyamuk dan dikawasan sekitar gigitan nyamuk itu sendiri)…

Disebabkan penyakit ini disebabkan oleh virus, tiada ubat spesifik yg khas digunakan….. ubat2an yg diberi oleh doctor hanyalah untuk mlegakan kesakitan dan lenguh2 sendi seperti Diclofenac (group NSAID), serta menurunkan suhu badan seperti aspirin atau panadol… selebihnya doctor akan berikan ubat2 bergantung pada symptom2 lain yang dialami oleh individu pesakit itu… tetapi seandainya sakit2 pada sendi tidak juga hilang atau tidak respon pada NSAID, doctor akan berikan ubat reserve iaitu Chloroquine…

Selalunya demam akan hilang selepas 3-5 hari dan sakit2 sendi hanya akan pulih sediakala selepas seminggu-dua, tapi bagi orang2 yang telah berumur boleh mengambil masa sehingga sebulan untuk pulih sepenuhnya…

Ok, rasanya cukup penjelasan panjang lebar shieda…. Sekarang nak kne berkemas dulu sebab sekejap lagi nak ke rumah kakak yg kat batu pahat dulu, then esok baru nak ke JB… okla u all, c ya on Sunday then!!!

Take care and happy weekend!!!

10 love:

Nurmala said...

Get well soon for your kakak

Nurmala said...
This comment has been removed by the author.
pearlEJ said...

ohhhh... kira adik beradik denggi gak ler nih yerr... tapi bab yg sakit sendi2 tu yg tak tahan tuu.. wuhuuuu.... minta simpang laa dari dpt deman nihh....

moga akak ida cpt sembuh yaa...

liana/mamadaniel said...

hai shidah...

hehehe..memula baca tajuk kt atas tu..terbelit2 gak nk sebutnya..ingatkan apa kebendenya..

haa skang ni penyakit nih mmng ngah ngetop kat jb..coz ari tu makcik kt cite kat tempat dia(felda adela) 2 org meninggal sbb dijangkiti chikun nih..

uiss takut gak kan..

semoga kakak shidah cepat sembuh ya..:-)

Ceera said...

susah eh nak sebut nama penyakit tu.. =P

ya, itu nyamuk durjana... hanya seekor nyamuk, boleh membawa maut..

r@tn@ said...

ratna pon bru tau psl penyakit ni lps my rumet yg dok JB jugak bgtau psl ni...

moga2 your sis cpt sembuh!

zeti said...

thanks for the info doc :)
cheqtie doakan smoga ur sis cpt smbuh
amiinnn..

sweethOneY said...

angah, acu doakan akak angah cepat sembuh okey (:

roxy exchange said...

sonoknye ade akak dokter nih..
angah..kite mesti hapuskan nyamuk2 nih..hhehehe..nnt kite suh acu kite jerit k..hahahaha..kompem nyamuk tu sume mati..wakakaka..pray for ur sis utk cepat sembuh..

Aleeya said...

chikungunya...hmmm sakit2 sendi??ooo mcm symptom denggi yer..

thanx for sharing shieda.. moga kakak shieda cpt sembuh

take care