Followers

Saturday, August 16, 2008

hari yang meletihkan

bangun je pagi, mak dah suruh bakarkan sampah dan daun2 kering kat luar yang menimbun...
uish, bab2 nak melakukan pembakaran terbuka nie memang i liat sikit, sayang kat alam sekitar katakan... hehehe... dah la pepagi plak tu kan, tapi takpelah sepatah kata mak kita dok kampung takde sape nak bising2 pon...

pastu wajiblah bagi makan pada kucing2 adikku ituyang sebenar2nya cume 5 ekor campur sekor anak kucing yg masih kecik, tapi ade lagi 2 ekor kucing yang asyik2 nak tumpang makan kat ni... rasanya diorang nie mmg dah lari dari rumah sbb 24 jam asyik ade je kat sini... ade sekali tu tuan die datang amik dalam kol 8 malam gitu, tup2 kol 10 malam dah tercongok depan pintu mengiau nak masuk...

ok2, the next thing, mak suruh shieda cabut pokok ubi kayu... yelah nakkan ubi kenalah cabut ngan pokok2nye sekali... actually sebelah malamnya ada kumpulan wanita kampung nak datang rumah berlatih marhaban, jadi mak nak buat makan2 la... hari rabu aritu dah ade jugak n mase tu shieda masakkan mihun tomyam seperiuk, perencah sendiri buat tawww... sebab yg ready made kat kedai tu cam ade pahit2 ckt kan... hehe...

pastu nak dijadikan cerita, i ingat cabut pokok ubi tu senang aje, rupe2nye sampai tercangkung2 and jatuh terduduk shieda sensorang... nak amik gamba tak dapatlah ye,.. mak suruh cabut 4 pokok, i cuma cabut 2 aje... tak larat lah... habis kudrat ku pagi tu...

so lepas tu masuk rumah, kemas2 apa yang patut dan bermulalah tugas sebagai surirumah seperti biasa... jemur baju, siang ikan, masak untuk 10 paginye bekfes, masak utk makan tengahhari, rendam kacang hijau nak bubur malam nnt, kopek kulit ubi n macam2 lagi...

kol 2 petang camtu i dah terjelepuk tdo depan tv... ngatuk n letih banget... mak pon makan sorang2 sbb anak die tak bgn2... huhu... sebelah petangnya, anak jiran datang untuk tolong potongkan pokok rambutan lagi, panjat punya panjat die terpijak kat dahan rapuh and gedebuk jatuh... ikutkan ni kali ke5 dah die datang panjat pokok rambutan tapi ni first time jatuh... sian kat die... abis calar balar tangan sume, berdarah agi... n paling kesian kat dagu die luka terbelah... ada dalam 1 cm camtu and dalam... shieda cek punya cek, sume ok, tanya die kalau jahit nak tak, die takmoooo... hahahha... jahat je kan shieda ni... so shioeda cucikan luka die apa yang patut, pastu bagi je terus sume ubat2 kat die biar bawak balik umah...

dalam kol 6 camtu, mulalah aktiviti memasak untuk org marhaban... menunya... Ubi Rebus cicah Sambal TUmis Ikan Bilis dengan Bubur Kacang Durian...(menci tol bende2 ade durian tapi terpaksa gak bubuh sbb dah disuruh ye tak)... hehe... masak punya masak siaplah sume...

bile org2 datang shieda dah tak larat nak tgk keluar... biarlah diorang nyanyi main kompang bagai, badan shieda dah sakit2 banget... apa taknye terjatuh kan masa cabut pokok ubi tu... sakit gile kat montot n pinggang ni... tapi tulah die... rutin harian kat umah sekarang... bile takde org datang, masak sikit aje tapi masak 3-4 kali jugaklah sbb my mom nak makan menu lain2 sentiasa.... paling best sbb tang lipat baju serahkan pada mak aje... mak boleh lipat sambil2 duduk... hehe...

nway, i'm happy sbb dapat buat mak ceria dan sihat... sampaikan kakak2 semua terkejut sbb mak nampak sangat2 sihat berbanding dulu dan dah boleh jalan sendiri tanpa gunakan tongkat... alhamdulillah...

oklah u all... tak sempat nak bertenet bagai arini... nak tdo dulu ehhh...

3 love:

pearlEJ said...

penuh aktiviti kalau kat kampungkan yang...

perghhh... ubi kayu rebut cicah sambal bilis tu yg tahan yang.. alahaiii... lama gila tak makan mcm tu... lagi2 kalau ubi kayu cicah madu... fuhhhh lagi layann...

Suki Cida said...

heheh... wahhh macam seronok je activiti tu ek... penat tapi seronok... kenapa shida tak ambik gambo tengah cabut ubi tu...heheheh gempak habis doktor cabut ubi!

mummysyafie said...

skrg musim award lagi..macam musim durian lak

mak sebenar nya rindu ngan shida kot..sbb tu bila shida ada..hati dier tenang n happy