Followers

Saturday, October 11, 2008

where to start ya???

Diam tak diam dah masuk hari raya ke 12 rupanya…. Cepat betul masa berlalu dan sepantas tu jugakla shieda rasa my leisure time akan berakhir… still got no news from SPA bout the induction course, perhaps by the end of this month diorang akan panggil… and since dah lama sangat shieda stop writing, i got no idea where to start la.... uhuhuhu... ok2, let me write briefly bout my preparation raya aritu k...


2minggu sebelum raya aritu mmg the busiest time la yang pernah shieda rasa… bangun2 pagi terus ke meja jahit, lepas tu kemas rumah sikit2 sebab rumah kampung mmg perlu disapu everyday kalau tak berpasir aje lantai… dekat nak tengahhari masuk ke dapur untuk masak lunch mak, she tried to puase few times but belom pon tengahhari dah nak pitam and jatuh…. And normally shieda akan duduk menjahit sampailah masa untuk masak juadah buka… actually kalau mesin jahit ni tak buat problem langsung, I’ll definitely take less than 2 weeks to finish all the jahitan baju kurung and langsir… but what to do, mmg shieda banyak2 bersabar aje tiap kali dok kat mesin jahit tu…


Then tak cukup dengan jahitan, my sis tempah 2 jenis bniskut raya untuk dibawa balik ke terengganu… shieda pon buatlah biskut dahlia yang sedap tu dgn biskut Chocolate black beauty…. Sayangnye no pictures sempat diambil sbb tak cukup tangan kaki … huhu… but bawah nie gambar langsir yang shieda jahit tu... sangat simple but i likeeeeeeeeee...




Seminggu sebelum raya, shieda berjaya siapkan semua jahitan dan bermulalah aktiviti mengecat rumah…. Rumah shieda ni rumah kampung so got half the wooden part and another half dinding batu la… kalau ikutkan my mom and adik badik sume takyah la nak cat sume tu, but dah terlalu lama kot dinding tu tak bercat baru… if I’m not mistaken the last time dinding tu dicat baru waktu shieda sekolah rendah lagi… more than 12 years la kan… sian kat my umah tu… the only thing yang bercat hanyalah pagar besi2, but I jz can’t stand the colour… it was bright orange, and didn’t look good for malay house…


Fikir punya fikir I made my own decision to pick my favourite colours… hehehhe… so can u guys make a guess kaler ape yang shieda pilih???? untuk dinding kaler lain, and untuk pagar kecil besi tupon kaler lain…


Process nak mengecat pon tidak semudah yang disangka rupanya…. Huhuhu…. Sebab dinding tu catnya dah buruk bebenar, and ade part yang berkulat maka wajiblah di “waterjet” kan dulu…. Kalau ikut kudrat shieda yang sebakul je nie memang agaknya takyah nak jet2 dulu dinding tu but my jiran sanggup tolong, hehehhe… lepas tanggal semua cat lama, proses undercover la pulak…. And untuk tu kite kene gune cat kaler putih ye…. And nak cantik betul afta kering first layer, kita catkan semula kaler putih untuk lapisan kedua…. Time nie hati dah berbelah bagi sebab putih2 pon cantik aje, but cat sudah dibeli kene jugakla pakai… jadinya teruslah mengecat untuk lapisan ketiga tu dengna my favourite colour which is in this case tak lain tak bukan adalah………..

PINK!!!!

the PINK PAINTER


Sebab undercoat tu dah cat dua lapis, so kiranya lapisan ketiga nie penyudah aje terus… hehehehe…. Sambil2 mengecat dinding aktiviti mengecat pagar pon dilakukan berselang seli… and untuk pagar shieda ambik warna STEEL GREY…. Heheh… told ya rite, both are my fav colour… and nilah die hasilnya….


Yang bahagian kayu tu tak tersempat la nak disyelek balik… maybe nnt I’ll just hire sumone to do it for me la…

nilah view laman rumah shieda from anjung

2 love:

Suki Cida said...

OMG... shiedaaaa cat umah jugak ke? Alamak sister... terngaga ok baca enrty ni... mesti semua vangga la! and the color look cool!!!! heheh pasni cat umah cida bole? heheheh...

B33 said...

wah..lawa la umah Dr shida...ada laman..umah kita laman x luas sgt ye la kan umah terrace je...klu umah kg bleh ada laman seluas mungkin...