Followers

Wednesday, September 24, 2008

Chocolate Cake

ok Hani, ni die resepi choc cake shieda... mmg sgt2 chocolatey, and bagi yg tak suke coklat mebi tak suke... but u all jz need to reduce the amount of cocoa powder, and tambahkan sikit tpg gandum untuk gantikan...

180 g butter
180 g gula castor ( 1 1/2 cawan cawan)
3 biji telur
1 s.t esen vanilla
3/4 cawan serbuk koko ( i suggest u all jz gune 1/2 cawan je)
1/2 cawan tepung gandum ( then jadikan 1/3 cawan)

1/5 s.t soda bikarbonat
*** cairan koko panas (1 s.b penuh serbuk koko + 5 s.b air panas mendidih)
1 cawan bancuhan susu ( 3 sudu besar susu pekat + air biasa )--- boleh tambah susu pekat untuk kek yang lebih lemak manis…

Cara2…
Pukul butter dengan gula hingga kembang…
Masukkan telur dan esen vanilla, pukul lagi…
Masukkan *** cairan koko panas dan pukul hingga sebati…

SErbuk koko, tepung gandum, soda dan serbuk penaik diayak bersama.
Dengan gunakan senduk kayu, masukkan bancuhan susu sedikit demi sedikit berselang seli dengan campuran tepung yang telah diayak…. Pukul hingga sebati…

Kalau adunan kek agak cair, tambahkan sikit lagi tpung gandum.

Kukus selama 45-60 minit…
(untuk kek yang betul2 moist, cairan koko mesti betul2 panas, dan loyang samaada dibiarkan terbuka atau ditutup dengan aluminium foil… jangan sesekali dibalut penutup kukusan dengan kain kerana lembapan akan hilang..)


takde gambar hiasan ye sebab tak pernah sempat nak amik gamba...

3 love:

Qica a.k.a Noly said...

mcm best je..nnt nk try wat la.. ;-)

selamat hari rayer..=)

hani said...

shieda...

Thanks sbb kongsi resipi kek ni kat sini...:)

pearlEJ said...

akak nak try ler raya nanti yang... nanti kalau org tanya akak boleh ler jawab 'kek coklat dr. shieda'... wahhhh kelass kann... ehehehe... :D