Followers

Sunday, September 14, 2008

mengidam

My plan wt my sis to make almond London terpaksa dicancelkan last Saturday… she got things to do, and only managed to get home yesterday night... so xtvt membuat kuih raya akan ditangguhkan sehingga minggu depan after appointment my mom ngan gynae,…
remember i told u guys how much i wanted to go eating outside??? yaaa... ni bukan kes main2, and even my mom was in a big shock waktu berbuka today... ape taknye anak dara sorang ni bersungguh2 goreng ayam cam KFC tu... siap buat coleslaw and mashed potato lagi... huwaaaaaaaaa.... tak kire, sbb mmg tekak betol2 nak makan, and hasilnye now dah tersandar kekenyangan....



actually my mom dah bising bape hari dah sbb shieda makan sikit sangat, dahtu takmo makan nasik.... huhu... bukan taknak makan tapi kurang berselera sbb takde geng nak lawan makan... plus me actually sangat2 rindukan my other half tu la... mmg ikutkan masa kat Moscow dulu pon kalau han takmo mamam , or han kuar mkan ngan member2 die, shieda mmg takkan makan... lebey rela dok diam2 kat bilik tgk movie ngan roomie sementara tunggu han balik nak makan sama ngan die jugak..... my roomie pon mmg paham sangat peel shieda nie... sampai dia pon malas nak ajak2 shieda makan... hehehe...

so the menu today adalah ayam goreng KFC shieda's style, plus ade lauk pauk n juadah yang orang hantar... ( Cikdah bagi mihun tomyam, while my ketua kampung dok anta lontong)...

owh ya, kalau u all nak taw kuih favourite shieda adalah kuih lopes... sum people make it round, while sum others wat die dalam triangle... but me don like the round version la, tak ori... and nowadays agak payah nak cari kuih lopes ni, Cikdah dah tolong carikan lama but tak jumpe2 org jual... jadinye shieda pon buatlah sendiri... and i wrapped the pulut dalam daun pisang and bentukkan tiga segi...

hasilnye?? at first shieda steamkan die, but after one hour masih tak jadik betol2... then mak kata can just boilkan aje... so, ape lagi terusla shieda rebus semua2 lopes ni... and they were superb u know... hehe... meh nak ajar sikit camne buat lopes ...



1/ rendamkan 2 cwn beras pulut wt green colouring, the longer time, the better la... and kepekatan kaler tu depend on u la..
2/ ambik daun pisang muda, (kalau ade daun palas lagi mudah)... salaikan a while atas api untuk lembutkan daun... then bentukkan macam kon sikit, agak2 jadi bentuk 3segi la...
3/ toskan beras pulut, campurkan dgn sesudu teh kapur and sikit garam..masukkan dalam 2-3 sudu besar beras pulut tu dalam daun pisang..., wrap kemas2 and sematkan dgn lidi..
4/ nak senang??? rebuskan aje.... but kalau u all nak steam mak kata better gaul beras pulut tu dgn kelapa parut dulu...
5/ nak tau masak ke tak, try bukak... kalau dah melekat jadi pulut eloklah tu... then boleh gaul2kan dengan kelapa parut muda...

untuk air gula pulak... just didihkan air dalam 4-5 cawan, masukkan sebijik gula melaka, 3-4 sudu besar gula merah untuk dapatkan kaler itam mengancam, and gula pasir dalam 3-4 sudu besar jugak... ekceli ni depend tgk u all nak manis camne...

dah siap untuk dihidang!!!



owh ya, i just got a call from my beloved Elyn kat moscow tu... she asked me the bus number that go to kak Yan's house... walaaaaaaaaa..... i miss moscow and i miss them sooo much...
Elyn tolong2 tengokkan kak Yan, Tina, Adam and damia k untuk Abg hannan and kak shieda... love u a lot girl!!! mmmuachhhhhhhhhhhhhhhhh...

9 love:

Suki Cida said...

wah rajinnya anak dara sorang ni... untung Han dapat Shieda yang serba tahu... jeles tengok... ai ni masak pun terkedek2 lagi...

Nampak sedap je Shieda's KFC tu... tu yang best tukan belajar oversea... masakkan org pun kta bole buat... coleslaw and mashed potato punya resepi tak ada ke? Kuih lopes tradisional u boleh buat... wahhh hebat2... mmg untung Han you tu...

So bila balik moscow? Esh macam tak sabar je bunyinya nak balik sana :)

tiffany said...

huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... shieda dah tak balik moscow dah cida.... sedey nie... sayang gler kat moscow tu, tempat jatuh bangun seorang bernama shieda, tempat shieda mengenal dunia dan paham peel perangai orang2 luar and orang bangsa kite sendiri... huhu...

alamak, resepi coleslaw and mashed potato tu ekk... lupe la plak nak tulis sekali... hehehe... t shieda tuliskan k, cume sangat2la simple... hehe...

shieda ni selagi bole semua mende nak buat sendiri... tapi time malas datang jgn soh wat papepon la... :)

zeti said...

set ayam kfc tu shida buat sndiri ke? wah, terernye :) zt klu takat nk goreng ayam kfc tu bole la lg, tp part coleslaw ngan mashed potato tu fail la :p nnt ajar ek camne nk buat.. kuih lopes pun shida buat sndiri? ish ish.. terer tul gf han ni kan ;)

pearlEJ said...

wahhh yang.... rajin betul laaa... siap buat lopes balut satu2 mcm tu lagik.... nih yg buat petang karang nk gi carik lopes gak nihhh... ehehehe..

MiSZuE said...

rajinnye shida nie..dh leh jadi wife org nie hehe,..

nak amik resepi leh try hehe

hani said...

erk...kfc????...sedapnyaaaaaa kfc shieda nih!!...:)

kuih lopes pun sedap gak..i pun suka gak ngn kuih tu..dulu ms kecik2 slalu gak tolong my mom wat kuih lopes tu..tp skang beli je kalo nk makan..masing2 dah xde masa..huhu

sweethOneY said...

angah ni mmg serba boleh la
jelesnya org pandai masak ni :D
senang je kan..klo carik2 x jmp,last2 buat sendiri je

angah, t bg resepi coleslaw ngan mashed potato ekk..
nmpk cam shedap je tu :D
boleh la nk tnjk skill kat umah t..haha :P

Mrs.Sheikh said...

nak tak nak mmg kene akui ida mmg jenis wanita ke dapurr...
kite ni plak yg malass..masak lagi lah haru biruuu...

ida, ayam kfc tu nampakkk sedapppppppppppp
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

norulaina said...

kuih feveret shida sm ngan k.na hihi :-) tp so far x pnh lg la msk sendiri.. sbb sll mak jah hok tlg mskkan hihi :-)