Followers

Wednesday, September 24, 2008

di mana almond??? LONDONkah???

a fren kindly asked bout the recipe of almond , =)... terbayang kelazatan almond london nie kan???.... hehehe

Honestly I dun have my own because Almond London tak pernah terhidang kat rumah masa raya… tapi shieda sangat2 suke… and I first tried making it for hari raya last year… maknanya masa kat Moscow la… payah sangat sebab tak jumpe cooking chocolate kat sane, so nak tak nak, shieda just celupkan dgn dark chocolate bar yang 75% cocoa tu...… huhuhu... so sebab nie je satu yang shieda dah cube, i had to write it down la kan... boleh la u all try kalau nak...


Almond London recipe 1

Ok I took this recipe from MyResipi.com… sape pemilik resipi nie shieda tak teringat pula, huhuhu… yang penting kite cuba buat and makan...… hehehe… hasilnya not so bad la…

Bahan2..
250 g mentega
125 g gula halus/castor … i used gula biase tu je, tapi kasi blend dulu…
1 biji telur
1 s.t esen vanilla
200 g tpg jagung
300 g tpg gandum
2 s.b tpg beras
1 s.t baking powder
200 g badam ( disangan iaitu digoreng tanpa minyak… ataupon bole toastkan aje dalam oven lebih kurang 10 minit
50 g badam cincang atau badam hiris sekadar untuk hiasan
700 g coklat masakan (cooking chocolate ye tuan2 puan2 )

Cara2nya,…
1/ pukul mentega dgn gula hingga kembang
2/masukkan telur and esen vanilla, pukul lagi
3/ ayak tpg jgg, tpg beras and baking powder dan gaulkan dalam adunan tadi
4/ masukkan tepung gandum sikit2 dan ulikan sehingga adunan jadi doh
5/ bentukkan doh jadi bulat2 kecil atau lonjong dan sumbatkan badam dalam die… ikut suke nak letak whole badam or potong separuh
6/ bakar pada suhu 180-200 celcius dalam 20 minit
7/ Cairkan cooking chocolate “double boil” style…
8/ agak2 chocolate dah sejuk, bole celupak biskut tadi dan bubuh dalam paper cup… ataupon kalau taknak comot2, susnkan dulu biskut dalam paper cup dan sudukan sikit2 coklat untuk cover biskut tadi… hiaskan dgn badam….
9/ bila dah kering and chocolate beku semual, barulah boleh disimpan atau dimakan…


Selamat mencuba!!!

And ni ade satu lagi resepi shieda dapat from a fren, tapi lom pernah try lagi… so ape kate u guys cuba and tell me the result yek...


RESEPI ALMOND LONDON 2

220 gram mentega
100 gram marjerin
1/8 sudu kecil esen vanilla
Secubit garam
120 gram gula aising
350 gram tepung gandum
30 gram tepung ubi
50 gram tepung jagung
30 gram tepung kentang
3 sudu besar susu tepung
1/8 sudu kecil serbuk penaik
1/8 sudu kecil emplek
300 gram badam disangan atau dibakar
Coklat masakan
Coklat chip


Cara Penyediaan
1/ Putar mentega, marjerin, vanilla, garam and gula hingga sebati.
2/ Ayak kesemua bahan tepung dan masukkan ke dalam adunan pertama. Gaul sebati.
3/ Rehatkan doh selama 20-30 minit.
4/ Bulat-bulatkan doh dan masukkan badam di tengah-tengahnya. Lebih cantik jika dibentuk memanjang.
5/ Bakar hingga masak dan sejukkan.
6/ Panaskan coklat masakan secara double boiler.
7/ Celup biskut yang telah di masak ke dalam coklat dan letakkan ke dalam mangkuk kertas.
8/ Tabur coklat cip kuning di atasnya.

2 love:

XEEA said...

wahhhh

shiatun nye Levain butter cookies lebey kurang same ngan kite nye Famos Amos Choc Chip laa. Chocolate cake pun lebey kurang sama.

Tapi, memandangkan kite adelah chocolate freak, semua recipe tuh kite campur Cadbury bar choc. rasanya lagi chocolatey, taw! hehe

nanti kite share recipe cookies ngan choc cake version kite plak.

zeti said...

best best..
zt nk try nnt
tgh smangat ni ;) ehehe..
klu jd zt amik gmbr tnjuk kat shida ek.. klu x jd, x mo tnjuk.. :p