Followers

Wednesday, September 03, 2008

Cerita mak

one week is such a long time...
it's already a week mak admitted to the ward....


malam nie i'll stay at the ward again, temankan and jaga mak... adik got pile of assignments to be done... it's ok, since i got nothing to do, and it's already the time for me to look after mak...

yesterday, dah confirm mak bukan sakit Chikungunya... so the diagnosis is Viral Fever only... sebabnya ade shingles keluar kat dada mak... (shingles ni aka kayap aka herpes zoster,, caused by Virus Varicella Zoster yang sebabkan chickenpox tu.... according to the theory, once u guys kene chickenpox, the virus will forever stay in the body... some will migrate and live peacefully at the nerve/urat saraf.... they don't harm us, but when our immunity drops contohnya masa demam, kemalangan, stress or sakit ke they will activate themselves and akan gali keluar ke permukaan kulit mengikut jalan urat saraf yang die duduk... biasanya kat dada/bawah tulang rusuk kite... nak treat shingles ni just gune antiviral cream, die akan ansur2 baik... tapi kalau org2 kampung pandang kes kayap ni sangatlah bahaya... nak ubatnye kena gune nangka muda, gula merah, kelapa parut and ape ntah...)

selain shingles ni, mak turut diserang Bronchopneumonia... ataupon mudahnya jangkitan kuman pada paru2 dan bronchus...

apa yang menyebabkan sakit2 sendi bisa yang melampau sampaikan mak tak boleh bangun pon i tak tau... sangat2 parah masa rabu and khamis lepas sbb mak tak boleh nak bangun and jalan langsung, me and kaka yang angkat dukung mak masuk ke dalam kete, and i pangku mak sepanjang jalan nak ke klinik... from the clinic to the hospital, they sent mak by ambulans...

till today, mak cume mampu baring dan duduk saja... itupon bile nak bangun duduk, have to support mak from behind...
makan kejap berselera kejap takde...
demam still on and off...

8 love:

hani said...

shieda...

teruk gak kan sakit mak u...sampai kena naik ambulan tu..hurm..semoga mak cepat sembuh ek...jaga dia elok2..insyaallah, nanti cepat sembuh..:)

ingat pesan i taw..jgn nangis..:p
be a strong girl k...:)

Wahidah said...

sbr kay shida..dugaan ni..herpes zooster mesti sakit kn..sbb melibatkan nerve gk...hurm...i hope that ur mum will get better....shida ade new blog eik???

tiffany said...

hani---<@ sangat2 teruk, and kritikal aritu... sbb tu i tak mampu tahan air mata that day... but now, im getting stronger... thanx ye hani for ur support..


wahidah---<@ sakit dan gatal jugak tu tau wahidah... cian kat mak... mm, blog baru ekkk??? takde plak, ade nak wat blog masakan dan resipi tapi tak jadik2 lagi, baru je ade satu n3.. itu jelah.. hehe... cume shieda ni suke tukar2 nama blog...

pearlEJ said...

ermmm.. sabar ekk yang... kira teruk gak demam mak ida kali neh yer.... hope mak ida cepat sembuh... aminnn..

tiffany said...

pearlej---<@ ameen... shieda berharap sangat mak dapat betul2 sembuh supaya raya nie kami dapat berkumpul2 ramai2 setelah 6 tahun terpisah... huhu...

Suki Cida said...

shida, sori about ur mom... apa-apa pun tabah ok... kita doakan supaya mak ida cepat sembuh...

Aleeya said...

semoga allah melindungi mak shieda..yaya klo citer yg membabitkan mak ni speechless sket..ye lah kita kan syg sgt kat dia kan, mmg tak sampai ati tengok dia sakit..yaya klo mak demam pun dah susah ati rasanya..semoga allah mempermudahkan segalanya ek..insyaAllah...

Yatie said...

sorry sbb lmbt wish, happy belated birthday dr cantik hehe..

semoga panjang umor, murah rezeki, dan cpt2 kahwin :D