Followers

Tuesday, September 16, 2008

Kuey Teow yang lazat

i jz nak curi tulang kejap, nak tulis new n3 here... P`

tengahari tadi, i got a special raye card from my Hun, and the excitement is still on until now.... it blew some spirit into me... give me another hope and make me extremely happy... my mom can teka lagi yg that card mesti from hannan ... laaaalalalllllalaalaa
since i'm in a good mood, i stuffed my tekak and perut wt loads of food ... ape taknye, dah i cooked a lot kan... and the menu today a bit special la, i cooked Kuey Teow Hong Kong which i love a lot, and the dessert was Pengat Labu... both memang my favourite... but i never cook this 2 for Han... hehe... bcz he doesn't like Labu as well as the pengat and the kuey teow pulak sbb kat moscow nun cume ade yg dried one aje... maksudnye nak makan kuey teow kne celur dulu macam meehoon or spaghetti baru boley dimasak... leceh sikit kan... plus size nye agak kurang lebar compare to here...
and mak asked my neighbour to buy her some Kuih Tako, and Murtabakk.... the best thing was he bought the Murtabak singapore for us.... wowoowowo... tatau sape yg boleh perabis sume2 ni... bagi yang tatau, murtabak singapore ni boleh kata size die XXL.... yang beli tadi ni dalam 25cm x 25 cm... besar kan... hehehe.. sampai nak bungkus pon kne lipat dua lagi...
dan harini selera shieda pulih buat seketika.... lalalla... pewot pon menyanyi2 kekenyangan... ok then, nak lari smeula ke mesin jahit nie.... tadi jarum die patah and shieda tatau nak tukar, so maklah yg kne tukarkan... :)...


meh jap nak share dulu resepi kuey teow Hong Kong nie...

Bahan2,

1 mangkuk kecil kuey teow
sebiji telur
2 ulas bawang putih diketuk
2 biji cili padi diketuk
1 sudu besar sos tiram
carrot dipotong menyerong or mayang, dan dibelah dua
jagung muda dipotong separuh memanjang dan dikerat 2-3
kobis bunga
cili merah hiris
udang 2-3 ekor buang kulit
sedikit daging ayam potong halus
2 tangkai sawi
mionyak masak, garam, air
bancuhan tepung jagung

ok cara2nya...
pukul telur dan secubit je garam dalam mangkuk...
masukkan kuey teow ke dalam telur dan campurkan...
gorengkan dalam minyak panas, macam goreng telur mata kerbau...

untuk kuah pula, masukkan 2 sudu minyak, dan tumiskan bawang putih sampai wangi...
masukkan ayam dan kacau...
masukkan carrot, kobis bunga, batang sawi dan masukkan air secukupnya untuk kuah.. tunggu mendidih...
tambahkan sos tiram, garam sikit, jagung muda dan udang...
masukkan sikit bancuhan tepung jagung untuk bagi agak2 likat... dan campakkan daun sawi, serta cili ke dalam kuah...
siap untuk dihidang....



ok Happy Wednesday semua... !!!

18 love:

Suki Cida said...

berbunga la hati cik kak kita yer...wah kalau gini Han kena bagi card tiap2 ari la bagi mud dia ok... anyway sheida... cida mmg suka gila kueh tiow hong kong... time tak puasa, lunch wajib every week makan...samai mak cik kedai pun dah tahu nak makan apa kalau gi kedai dia... heheheh nak try, tapi takutlah... kuikuikui...

arrr lapa....

~BEE~ said...

wah...sedapnye nak try la nanti...

ha tu mesti tido sambil senyum2 tu...org tgh happy dpt card..hehe..

Wahidah said...

one of my fav la shida kuey tiaw hong kong ni...isk3..nak try la nantii

Redbloodsnow said...

huiiii..mmg terer arrr kak ngah neh masak. teringin nk rs masakkan angah taw. t dtg cnie...harus masakkan utk along yek yek yang

hehe :P

Qica a.k.a Noly said...

hi shieda..sory la,dh lm i jadik silent reader blog u nih,huhu..baru hari ni brani nk ngaku..
err..moger shieda gumbire selalu dan moger pewot shieda sntiasa gembira..hehe

salam ramadhan shieda..=)

zeti said...

nnt zt nk try resepi shida tuh la.. tp rasanya mcm penah buat, cuma zt x masukkan kuew tiau dlm telur.. tp zt goreng ngan kicap.. yg kuah sama rasanya :p ehehe.. wah, syok btui tgk shida gumbira :) nnt bila raya msti lg syahdu kan ;) ehehe.. saja je nk nyakat shida..

Mrs.Sheikh said...

tiba2 malu plak kat ida ni..
sebab masak seme superbb..
kite tak tau masak laa

lily lotus said...

phewitt..berseri2 muka u :P

hani said...

shieda...masak sedap2 lagik taw..hehehe...kalo u nk tau, sume makanan yg u tunjuk tu mmg i suka..tambah2 koteow n murtabak tuh..hehehe...tp kan shieda, i rindu sangat nk berbuka ngn nasi ambang..u should know rite?..hehee...dulu masa kat johor, sure berbuka ngn nasik ambang...hehehe....kat sini mana ada sume2 tuh..

shieda, nanti i tambahkan lagi kegembiraan u tu k...:)

pearlEJ said...

hihihihhi.... hati berbunga-bunga terus makan pun banyakkan yang... ehehehehe.... :D

teringin giler akak nih nk mkn pengat labu... adehh...

tini said...

dinda ku itu gak rasanya suka char kotew.. bk create resipi rahsia cpt! hai.. pengat labu tu mmg meruntun iman ku...

Chika Chika said...

shida pandai masak, pandai jahit.
adorable!!!

sweethOneY said...

alaaaaaaaaaaaaaaa, cedapnyaa
suka jugak kuetiau ni :D
thanx bg resepi sekali taw angah :D

sronoknya pat kad dr han ek..pulih trus selera (:

en_me said...

sodappnyerrr.. kanns

mummysyafie said...

kalau bab masakan mmg tak leh lawan shieda erkk..akak pun kalah

XEEA said...

shiatunnn
chedapnye kuew tiaw hong kong tuh
my faves too!

kite suke sgt makan
tapi tak suke masak

bole ke?

hehe

El said...

Salam,

Ini ada satu report "The Traffic Tips Report". Ebook ini tentang bagaimana cara kita nak tarik lebih ramai pengunjung
ke blog kita.

Klik link bawah ni:

http://www.lemonadehere.com/cmd.php?af=840281

Download lah ye, kot kot boleh dapat membantu blog anda.

Lepas isi nama dan email tu, semak email awak, saya akan hantar 1 email dengan confirmation link. Click email tu untuk
confirm yang awal nak ebook ni. Lepas tu baru saya hantar link download ebook tu.

Sebagai bonus, Buat masa ni, penulis report tu tengah buat promotion. Awak boleh join affiliates dia, setiap orang yang download dari link awak, awak akan dapat $1 ke akaun paypal.

Tarik tutup promotion ni, 31 september. Jadi buat cepat sebelum terlambat.

Click sini untuk dapat kan ebook percuma itu:
http://www.lemonadehere.com/cmd.php?af=840281

deejay said...

mmmm... i especially like the murtabak. I even kept a few murtabak spore frozen in the freezer. Bila2 teringin bole panaskan....