Followers

Wednesday, September 24, 2008

Levain Butter Cookies


This is by far my most favourite cookies.... unfortunately i kinda losing the recipe since it was months ago shieda last buat cookie nie...

i got lots of hits on this cookie... it's simple, light, crispy and tasty... i had actually promised few fren blogger to send them this recipe but cudn't find the right time... and the only person yang tau recipe ni hanyalah elyn... huhu, she's way too far to reach kat moscow tu...

nonetheless, to kak moralle, and kak Rozie, i'll post this recipe specially for u two and as well as for others to give it a try too...

Levain Butter Cookies

120 g unsalted butter pada suhu bilik
90 g gula icing + 90 g gula biasa.... or u can make it 90 g icing sugar plus 90 g brown sugar for a different taste
2 s/b telur yang dipukul ala kadar ( lightly beaten egg)
¼ s/t esen vanilla
¼ s/t garam halus
1/5 s/t baking powder
1/8 s/t sodium bikarbonat (satu dua cubit je)
** ½ cawan tpg gandum
** 3 s/b tpg jagung
@@@ chocolate chips, toasted walnuts or hazelnut yang dah dikisar--- terpulang mana satu idaman kalbu!!!


** tepung jagung and tepung gandum nie bile dicampurkan tak penuhpon satu cawan tu tau… ingat tu!!! Kirenye dalam 4/5 cawan aje k…

ok cara2nya :
1/ pukul butter n gula ala kadar.. ( Shieda selalu kacau dgn sudip aje.. =) heheh…
2/ masuk telur n esen vanilla, kacaukan sikit2…. jangan sampai smooth k..
3/ ayak tepung2 sume, dan gaul sebati…
4/ masukkan @@@, gaul sikit2 je and boleh chill kejap dalam peti sejuk lebih kurang setengah jam ke ++--…
5/ bulat2kan kecik, saiz besar sikit dari guli la… then boleh bake pada suhu 170 celcius dalam 10-15minutes kalau tak silap… biskut ni akan mengembang meleper, so jarakkan2 diorang kat dulang pembakar tu ye... bile dah masak, bole susun cookies tu atas wire rack supaya cepat sejuk and tak lembap…. bile sejuk, simpan dalam bekas kedap udara....

I received compliments from every person who happened to get a bite of it... sampai satu masa tu me and my roomie pon melantak dekat nak abis satu jar... hehehe... and bile han carik2, i pon cakap alamak yang, dah termakan ngan ceqsue tak sedar boleh abis... hehehe... and of course my dear pon sangat2 suke levain cookies nie… tak payah dah nak beli cookies kat kedai…

Paling best sbb nak buat cookies nie takperlu nak gune mixer or ape2, just sudip and tangan je… and kerja2 sediakan doh tu tak sampai pon sepuluh minit…
so agak2 bosan petang2 takde keje tu, bolehlah buat this cookies untuk ur family and ur loved one...

6 love:

moralle said...

thanks dearie for the resepi....

hani said...

shieda...

insyaAllah ada masa nanti i nak try wat...:)

pearlEJ said...

wahhh banyak resepi nak dekat2 raya nihh... bagus arrr yang...

Miss A said...

hi shieda... nak try ler ur cookies nih... tapi a bit confuse:

90 g gula icing + 90 g gula biasa.... or u can make it 90 g icing sugar plus

total sugar 180g lah kan?

tiffany said...

total 180 g ye miss a... but that will be a bit manis... u can cut the sugar by 30-40-50g i think...

sweethOneY said...

angah, kte confuse :D
mmg takpe ek kacau guna sudip jer?
xyah guna mixer? sbb biasa kalau butter n gula tu kan kacau smpi kembang? [biasa tgk mak buat kek gtu..hehe] :D

tlg jelaskann pn doc :D
nak try la..my mom suka tgk blog angah taw..of course la acu yg tlg bukakkan..hihi, sbb dia suka nk try resepi2 ni.. :D